Hatay ve çevresinde yaşayanlar
bilir; Biberli ekmek candır. Benim de çocukluğuma ait en sevdiğim anılarım arasında
yer alır.
Şimdi eş durumundan Antakyalı
olduğuma göre artık Antakya mutfağına girme zamanı gelmişti.
Tarifi naçizane mutfağımınsayfasından görmüştüm.
İlk denememi oradaki tarife
göre yaptım ama pek olmadı.
Çünkü biberli ekmek çok ince
açılır ve taş fırında pişirilir.
Taş fırınımız olmadığına göre
mümkün olduğunca ince olsun diye hamur tarifini yarıya indirdim.
Bu haliyle daha çok sevildi.
Hamur için:
o
½ su bardağı süt
o
½ su bardağı su
o
Yarım paket maya
o
½ su bardağı zeytinyağı
o
1 tatlı kaşığı şeker
o
1 tatlı kaşığı tuz
o
Aldığı kadar un (Yaklaşık 4 su
bardağı kadar)
(Ben tam buğday unu kullanıyorum, rengi biraz sarı oluyor ama daha
sağlıklı)
İç Malzemesi:
o
1 su bardağı çökelek
o
1 büyük boy soğan
o
1 adet kapya biber
o
2 adet yeşil biber
o
1 çay bardağı zeytinyağı
o
1 yemek kaşığı domates salçası
o
1 yemek kaşığı biber salçası
o
Yarım çay bardağı susam
o
1 tutam kuru nane(kekikte olur)
o
1 tatlı kaşığı kimyon
o
1 yemek kaşığı pulbiber
Hazırlanışı:
Önce geniş bir kaba hamur
malzemelerini koyup hamuru yoğuruyoruz.
Yumuşak bir hamur olması lazım.
Sonra bir kenara koyup mayalanmaya
bırakıyoruz.
Annem hep üstünü örterdi.
Nedenini ya da doğru tekniği bilenler paylaşırsa çok sevinirim.
O mayalanırken içini
hazırlıyoruz.
Soğanı ve biberleri rondodan
güzelce geçiriyoruz.
Tüm malzemeleri bir kapta
birleştirip homojen bir dağılım elde edene kadar karıştırıyoruz.
Bu sırada fırınımızı 180
dereceye ayarlıyoruz.
Tepsimizi yağlıyoruz.
Mayalanan hamuru tepsiye bastırarak yayıyoruz. Mümkün olduğunca ince bir tabaka olsun. İsteyenler yuvarlak parçalar halinde de yapabilir.
İç harcını üzerine yayıyoruz.
Kenarları kızarana kadar pişiyoruz. Yaklaşık 25-30 dakika sürüyor.
Afiyet olsun..
Afiyet olsun. Çok güzel görünüyor. :)
YanıtlaSilMerhabalar blog keşif etkinliğinden geliyorum. Blogunuzu takibe aldım bende beklerim sevgiler :) http://betulunsirlari.blogspot.com.tr/
YanıtlaSilHoş geldiniz, sevgiler..
SilHoş geldiniz, sevgiler..
Sil